Slangenforum  Google+ 

Mededeling

Dit forum bevat aankondigingen en mededelingen van het slangenforum team. Neem altijd kennis van nieuwe onderwerpen.
[ Gebruikers richtlijnen ] [ Slangenforum banners ]
Forumregels
Het is niet altijd mogelijk om reacties te plaatsen. Als je de behoefte hebt om te reageren waar dit niet kan, kan je eventueel een privébericht naar Martijn verzenden.
Beheerder
Avatar gebruiker
Waardering: 37
Heeft bedankt: 17
ID: 7
Berichten: 12349
Geregistreerd: 26 dec 2004 12:46
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Mededeling

Berichtdoor Martijn » 05 jan 2012 18:44

Hallo allemaal,

Ook namens mijn collega Shadow (in de functie van moderator) heet ik je graag welkom (terug) op het slangenforum! :)

Na een periode waarin werkzaamheden en een reorganisatie centraal stonden, is het forum weer beschikbaar gekomen. Voorgenoemde was noodzakelijk om een vruchtbare toekomst te kunnen blijven garanderen. Hieronder zal ik uiteenzetten wat er zoal aan werk is verzet.

Gebruikers richtlijnen
Het forumbeheer systeem werkte in de praktijk vaak averechts, wat er zorg voor droeg dat ongewenste situaties tot in den treure konden voortduren en in feite in stand werden gehouden.
Omdat dit niet bevorderlijk is voor de verwezenlijking van onze doelstellingen, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om het geheel volledig opnieuw samen te stellen. Het moest en zou een professioneel nieuw systeem worden. Een grootse aanpak was vereist: in samenwerking met Amerikaanse professionals op dit gebied is uiteindelijk een nieuw systeem samengesteld. Hierbij zijn de forumregels vervangen door de Gebruikers richtlijnen. Het is slechts het topje van de ijsberg, hieronder zit een diepe structuur en visie wat de feitelijke 'kracht' van het systeem vormt. Lees de richtlijnen eerst aandachtig door voordat je verder gaat op het forum, om verassingen te voorkomen. In verhouding met de oude forumregels zijn er een aantal zaken in hoofdlijnen hetzelfde gebleven, waarbij ze duidelijker worden uitgelegd. Er zijn ook nieuwe punten opgenomen die eerst vanzelfsprekend waren, maar verder niet beschreven stonden. Ook zijn er punten eruit gehaald omdat ze niet meer van toepassing zijn. Daarnaast zijn er grote veranderingen. Vooral op het gebied van hoe wij verwachten dat we hier met elkaar omgaan, en hoe wij reageren en communiceren als er ongewenste situaties ontstaan.
We zijn ervan overtuigd dat het nieuwe systeem een grote verbetering is voor ons allemaal, meer duidelijkheid geeft, en bovenal de informatie uitwisseling en forumbeleving positief zal bevorderen.

Forum opruiming
Om de invoering van het nieuwe systeem beter te kunnen laten aansluiten op de oude situatie, hebben we ervoor gekozen om alle berichten tot een bepaalde datum met terugwerkende kracht te modereren. Dit volgens het oude systeem met de nieuwe inzichten in het achterhoofd. Dit alleen al bleek een enorm karwei waar we maanden 'zoet' mee waren. Hieruit kwam ook weer duidelijk naar voren dat het oude systeem bijzonder inefficiënt was. Het was niet gericht op het voorkomen van ongewenste situaties, het verschafte onvoldoende duidelijkheid, en wederzijds begrip en respect ontbrak, afhankelijk van de toepassing door handhavers. Bovendien was de 'overleg-cultuur' (met daarbij eigen interpretatie van handhavers welke op elkaar afgestemd moest worden) een onwenselijk verschijnsel. Om tijd te besparen hebben we er dan ook voor gekozen om alleen de meest ongepaste zaken te behandelen.

Nieuwe forumindeling
Tesamen met het nieuwe systeem is ook de indeling van het forum geheel herzien. Sommige veranderingen waren noodzakelijk voor de invoering van het systeem. Andere zouden sowieso plaatsvinden. De grootste veranderingen:
- 'Forumbeheer & feedback': terug gesplitst in 'Mededelingen' en 'Forumsupport'
- 'Discussieforum' en 'Vragen en berichten': samengevoegd tot 'Slangen algemeen'
- 'Forumspellen' en 'Klets & flauwekul': samengevoegd tot 'Off-topic'
- Vernieuwde categorie indeling, waarbinnen de fora opnieuw gerangschikt zijn
- Beginners: opgeheven (onderwerpen zijn verplaatst naar het meest geschikte forum)

Technische verbeteringen
De gebruikers die al langer actief zijn op het slangenforum, is het vast niet ontgaan dat we regelmatig hinder ondervonden van technische storingen. Hierbij klapte de website regelmatig uit de lucht, of was deze onbruikbaar waarbij een technische foutmelding werd vertoond. De meeste oorzaken hiervan zijn inmiddels achterhaald. Op alle vlakken waren er wel zaken die door de jaren heen corrupt waren geraakt. Van de database tot het bijlage systeem, maar ook de bestanden die zorg dragen voor het inladen van de database gegevens op jouw beeldscherm. Het kwam tijdens de werken hieraan ook regelmatig voor dat zaken boven kwam drijven die niet in orde waren, maar nog niet tot disfunctioneren hadden geleid. Al deze vondsten zijn verholpen en uitgebreid getest. Het forum draait al geruime tijd stabiel. Het is niet onoverkomelijk dat dergelijke problemen zo eens in de zoveel tijd ontstaan op een systeem dat in de beginjaren gebruik maakte van andere forumsoftware, dan wel ontstaat door hoge systeembelastingen. Dit laatste is voor een deel ondervangen middels een verhuizing naar een andere virtuele cloudserver welke nog meer capaciteit (systeembronnen) bezit. Het is niet verwonderlijk dat de groeifactor van het forum een veelvoudige factor aan servercapaciteit vereist. Vooral de generatie van pagina's met informatie uit de database draagt zorg voor vele tientallen opdrachten per seconde. Per pagina! Je kan het je vast voorstellen dat dat op piek momenten tot problemen kan leiden. Om deze reden zijn er zelfs (grotere) hosting partijen die grote fora op shared servers verbieden, of de dienstverlening opzeggen (doorgaans wel met restitutie van gelden, indien er geen clausule bestaat over de maximale systeembelasting). Simpelweg omdat de andere websites in het netwerk veel hinder ondervinden van de 'zwaar trekkende' website, in de vorm van time-out's of snelheidreductie. Al met al zitten we nu gebakken op een systeem die de verwachtte belasting voorlopig aan kan. Hierbij heb ik uiteraard ook gezorgd voor een plan-b voor het geval dat snel opschalen van de capaciteit op een gegeven moment noodzakelijk blijkt.

Aangepast database import script
Vanwege de enorme omvang van onze database is het al jaren niet meer mogelijk om deze op een normale wijze te exporteren en importeren. Dat kan wel met een script, maar die word al jaren niet meer door ontwikkeld. Door deze zelf aan te passen is het mogelijk gebleken om dit stapsgewijs geforceerd te kunnen doen mét vreemde teken ondersteuning. Vroeger was dat niet het geval, getuige de vreemde tekens in oudere onderwerpen. Hierdoor zal het niet meer voorkomen dat bijvoorbeeld aanhalingstekens en karakters met een trema na een migratie onherkenbaar worden in alle forumberichten. Dit script is dan ook succesvol toegepast bij de laatste migratie.

Puntje op de i
In hoofdlijnen zijn de werkzaamheden afgerond. Er zijn echter nog zaken of functionaliteiten 'nog niet beschikbaar'. Omdat deze niet noodzakelijk zijn voor het forum willen we dit echter niet afwachten, en heb ik ervoor gekozen om de afscherming voortijdig op te heffen. Ook is het mogelijk dat bepaalde permissie instellingen nog niet optimaal afgesteld staan. Ook dit zal in de komende periode gefinetuned worden.

Zoals je wel hebt kunnen lezen hebben we de afgelopen periode continue hard gewerkt om het forum zover te krijgen dat het geschikt is voor voortzetting. Hoewel het misschien voor je gevoel wat lang geduurd heeft, hebben we de tijd hard nodig gehad. We hebben hierdoor nu wel de middelen waarmee we ervoor kunnen zorgen dat het voor iedereen aangenaam en informatief is om op het forum te vertoeven. Niet enkel voor de zogeheten 'kliekjes': een ongewenst verschijnsel die naar blijkt menigeen opgevallen was, en zorgde voor een afzijdige opstelling van velen. Het heeft allemaal een hoop tijd, inspanningen en voorbereiding gekost, maar het was de moeite meer dan waard. Helaas was dit niet mogelijk geweest indien het forum open gebleven was. We rekenen hierbij op je begrip, en hopen dat het Reptielenforum waar we naar doorverwezen een goed, al dan niet tijdelijk, alternatief voor je was.

Tot besluit wil ik je graag bedanken voor je aandacht en geduld, en voor je bezoek aan het slangenforum.

Mocht je nog vragen hebben of een opmerking willen maken... Klik gerust hieronder op de pb knop.

Met vriendelijke groet,

Martijn
Slangenforum beheerder
Met vriendelijke groet,
Martijn (Slangenforum beheerder)

Slangenforum - Passie voor slangen


Advertentie
 

Bezoek ReptielenClub.nl

Keer terug naar Mededelingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten

Reptielenforum